Top Ad unit 728 × 90

2016 Genel Af, 5 Yıl Ceza İndirimi

2016 GENEL AF KİMLERİ KAPSIYOR, CEZA İNDİRİMİ NE ZAMAN?

2016 yılında Genel Af kapsamında ceza indirimi uygulanacak. 1 Ocak 2016'dan önce işlenen suçlarda 5 yıl ceza indirimi geliyor. Peki uygulama ne zaman geliyor? Hangi suçlara ceza indirimi yapılacak? Genel Af ne zaman? İşte detaylar...

Geçtiğimiz haftalarda hükümetten genel af ile ilgili bir çalışma olmadığı haberi gelmiş ve sayfamızdan duyurmuştuk. Bugün bir son dakika haberi ile Adalet Bakanı Bozdağ: "38 bin kişi tahliye olacak"  konulu bir haber gündeme oturdu. İşte o haber...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye edileceğini bildirerek, "Düzenleme bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir" ifadesini kullandı. Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle, 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapıldığını kaydetti. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 105/A'daki koşullu salıverilmeye dair "bir yıl" ibaresinin "iki yıla" çıkarıldığını ifade eden Bozdağ, buna göre, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilebileceğini, bunun bir yıl erken tahliye anlamına geldiğini kaydetti. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 107. maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkin de bir düzenleme yapıldığını aktaran Bozdağ, 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkum edilmiş olanların, cezalarının "üçte ikisini" infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabildiğini hatırlattı. Bakan Bozdağ, KHK kapsamında yapılan düzenlemeyle "üçte ikilik" oranın "yarıya" indirildiğini belirtti.

Genel Af olmasa da 38 bin kişi tahliye olacak...

Peki bu uygulamadan kimler yararlanamıyor?

"Ancak aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışındadır. Bu suçlar şunlardır: Kasten öldürme (madde 81,82), altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105), özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138), uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188), devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar. Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir."


**** önceki haberimiz...

Konuyla ilgili bir çok sitede çıkan genel hf ile ilgili hükümetten açıklama geldi... İşte o açıklamalar...
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,  "Herhangi bir af çalışması yoktur. Haber, yorumlar asılsızdır."
Hayati Yazıcı:"Bu konu henüz gündeme gelmedi. Nereden çıkıyor biz de şaşkınlıkla takip ediyoruz" diyen Yazıcı, "Bir kez daha net ifadeye edeyim; af gündemimizde yok, zihnimizde yok. Böyle bir şey olamaz. Ne partinin gündeminde ne hükümetin gündeminde" ifadelerini kullandı.


***

Ülkemizde yaşanan darbe girişimi sonrası ceza evlerinde yaşanan doluluk oranı nedeni ile hükümet ceza indirimi uygulayacak. 5 yıl ceza indirimi uygulaması için çalışmalar sürdürülüyor.

Terör, cinsel saldırı ve çocuk suçları af kapsamı dışında...
Terör, cinsel saldırı ve çocuk suçları bu ceza indiriminden yararlanamayacak...
Diğer hükümlülerin cezası 5 yıl düşürülecek.

Konuyla ilgili hükümet sözcüsünün yaptığı açıklamada,

Adalet Bakanlığı’nın bünyesinde cezaevlerinin durumu, suç ve ceza dengesindeki adaleti de bozmayacak bir takım çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Bu çalışmalar kısa süre içerisinde bitirilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.

Kaynak. Sözcü
2016 Genel Af, 5 Yıl Ceza İndirimi Reviewed by Haberler4 on 16:01 Rating: 5

Hiç yorum yok:

All Rights Reserved by Yeni Haberler4 © 2014 - 2015
Designed by BloggersStand

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.